Het winterse weer is dan toch ingetreden in Nederland. Dit betekent krabben van de autoruit, verwarming aan maar óók gladheid op de Nederlandse wegen.
Soorten gladheid:
Er zijn 3 soorten gladheid, namelijk het bevriezen van een natte weg, gladheid door neerslag (sneeuw en ijzel) en condensatiegladheid. Condensatiegladheid ontstaat als de temperatuur van de weg al erg laag is, vaak onder het vriespunt. Vaak slaat het vocht dan neer in de vorm van ijskristallen. IJzel is winterse neerslag die bevriest zodra het op het koude wegdek komt. Dit vormt dan een dunne ijslaag op de weg.
Ondanks dat er vaak preventief gestrooid is, vormt dit ijslaagje zich toch bovenop het zout. Het ijslaagje ontdooit wel van onderaf, maar er kan een korte tijd toch sprake zijn van een zeer gladde weg. Het ijslaagje zorgt er namelijk voor dat het strooizout niet direct wordt vermengd, waardoor de
dooiwerking langzamer verloopt dan bijvoorbeeld bij sneeuw. Bij ijzel strooien we daarom altijd extra om de ijslaag ook van bovenafte bestrijden. Door extra nat zout aan te brengen verloopt de dooiwerking sneller. Zodra de bovenlaag zacht wordt, kan het zout zich vermengen en worden ingereden door het verkeer.
De bestrijding:
Gladheid wordt bestreden met droog of nat zout. Droog zout wordt gebruikt op natte wegen. Nat zout wordt gebruikt op droge wegen. Het zout wordt nat gemaakt door water en een zoutoplossing toe te voegen aan het zout. Dit wordt elektronisch aangestuurd. Doordat het zout nat wordt gemaakt waait het zout minder weg, blijft het plakken op het wegdek en is het minder schadelijk voor het milieu.
Wat doet zout?
Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooid bestaande sneeuw of ijzel weer. Voor een optimale werking moet het zout door het verkeer worden ingereden.
Wat te doen als weggebruiker:
Pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan: rijd voorzichtig, wissel niet onnodig van rijstrook en houd voldoende afstand. En mocht u een zoutstrooier voor u aantreffen: blijf op ruime afstand rijden en haal niet in. Houd ook de actuele weersverwachting in de gaten.
U kunt gebruik maken van de sites vanAnaarBeter.nl en KNMI.nl